Vuosi sitten olimme päättäneet osallistua Helsingin Messukeskuksen voittaja-näyttelyn yhteydessä pidettyyn flyball –näytöskisaan ja treenasimme ahkerasti. Tuolloin teimme kaiken niin kuin parhaaksi näimme ja melko hyvän suorituksen saimmekin aikaiseksi. Treeniä olisi toki tarvittu enemmän puhtaiden ratojen tekemiseen mutta hitsi että meillä oli hauskaa 😀
Tänä vuonna on uusi kisa ja arvatkaas mitä, treenaamme jälleen!! Eikä siinä vielä kaikki, nyt treenaamme paremmilla välineillä ja paremmilla ohjeilla.
Elokuussa minuun iski innostus ja aloin tutkia hieman enemmän kyseisen lajin tilannetta Suomessa ja ylipäätään etsiä neuvoja treenaamiseen. Ei ollut mikään yllätys että täältä kotimaan kamaralta irtosi tietoja todella nihkeästi, mm. HSKH:lta kyselin mutta luovutin lopulta koska tuntui kuin olisin udellut jotain suuria salaisuuksia. Koska flyball on Suomessa todella ”lapsen kengissä”, en sitten viitsinyt enempää edes vaivautua. Jostain sain sitten kuitenkin kuulla että joku Kanadalainen valmentaja on hiljattain käynyt opastamassa Suomessa joten varmasti tietoja olisi löytynyt mutta totesin että en sittenkään jaksa vaan menen kysymään sieltä missä lajia on harrastettu virallisena jo vuosikymmenten ajan. Mietin pääni puhki keneltä kysyisin ja päädyin sitten laittamaan viestiä Maisan kasvattajalle Puolaan. Hän antoi minulle Amerikkalaisen kasvattajan yhteystiedot, jotta saisin mahdollisimman kokeneen treenaajan ja kisaajan neuvoja. Siitä se sitten oikeastaan lähti. Lisa Krontz Las Vegasista on joukkueensa kanssa tämän hetkisen maailmanennätyksen haltija ja sanomattakin on selvää että hän on tehnyt lajin toteuttamisessa jotain oikein 😉 Lisan innoittamana liityin myös Englannin harrastajien fb-ryhmään ja sain useamman uuden fb-ystävän. Googlen avulla päädyin myös erääseen treeniblogiin ja kyseisen blogin kirjoittaja on auttanut sekä neuvonut minua tähän pisteeseen missä nyt ollaan.
Meidän treeniryhmämme harjoittelee nyt samaa tahtia ja samoilla opeilla kuin Rooky Racers -kilpatiimin alkeisryhmä Englannissa 😀
Flyball boxi näyttelee suurta osaa tässä kaikessa:
Porskilla on kaksi vanhaa flyball –laitetta jotka kumpikin ovat erittäin antiikkisia. Toista on käytetty maailmalla yli 30 vuotta sitten ja toista yli 20 vuotta sitten. Kumpikin on vaarallinen koiralle eikä niitä suositella enää käytettäviksi.
Flyball-boxien historiasta hyvä linkki tässä:
– Uudet laitteet ovat kehitetyt aina vain nopeampien ja nopeampien käännösten tekemiseen ja tehokkaaseen toteuttamiseen. Varsinainen pallon laukaisumekanismi ei toimi enää samassa roolissa kuin aikoinaan sillä koira nappaa pallon miltei suoraan pitimestä. Meille Porvooseen on parin viikon kuluttua tulossa Amerikasta Miller Elite II Advanced –flyball boxi, joka toivottavasti tulee olemaan meidän käytössämme treeneissä pitkälle tulevaisuuteen. Odotan innolla laitteen tuloa Suomeen. Laite on malliltaan ensimmäinen Suomessa!
Koska laitteen tekemiseen menee 6 viikkoa, teetin eräällä ystävälläni ns. harjoituslaitteen (englanniksi ”training chute”). Tämä laite on eri kaltevuuksiin kääntyvä taso, jolla harjoitellaan ns. uimarinkäännöstä. Koska se tosiaan taittuu ihan miltei vaakatasoon, on koira helpompi opettaa ikään kuin hyppäämään kaikilla neljällä jalalla tasolle ja ponnistamaan siitä takajaloilla suoraan takaisin tulosuuntaan. Laite on todella hieno, ystäväni on erittäin taitava puuseppä. Tässä linkki ohjeisiin joilla laitteen toteutimme:
http://rookyracers.blogspot.co.uk/2013/06/for-turbo-dogs.html
Ajattelin kirjoitella tänne blogiin ihan omaksi iloksi ja hyödyksi (muistiin) meidän treeniporukan treeneistä ja edistymisestä. Tarkoitus olisi laittaa myös kuvia ja videoita. Myös mentorini Englannissa on kiinnostunut treenaamisestamme joten tästä eteenpäin luvassa siis myös flyball –turinaa 😉
Vastaa